اثرات کادمیوم بر سلامت انسان
ارسال شده در 06 آوریل 2021 توسط Gokarn
اثرات کادمیوم بر سلامت انسان
آلودگی و مسمومیت انسان با فلزات سنگین، یکی از نگرانی هایی می باشد که در سال های اخیر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. فلزات سنگین عمدتا ترکیباتی سمّی هستند که بدن به سختی تنها مقدار کمی از آن ها را دفع می کند و تجمع مقادیر بیشتر آن در بدن عوارض خطرناکی را به دنبال دارد.
در میان فلزات سنگین کادمیوم دارای اهمیت ویژه ای است، چرا که ریشه گیاهان آن را جذب کرده و سمیت آن برای گیاه تا ۲۰ برابر بیشتر سایر فلزات سنگین می باشد. از مهمترین علائم ناشی از سمیت کادمیوم در گیاه می توان به توقف رشد ریشه، کاهش سنتز کلروفیل و در نتیجه افت کیفیت سبزیجات اشاره کرد.
منابع عمده پخش کادمیوم در محیط زیست عبارتند از:
- سوخت های فسیلی
- دفع ضایعات در کیسه های پلاستیکی
- سموم حشره کش
- لجن های فاضلاب در کشاورزی
- و منبع اصلی آن در کشور ما استفاده از کودهای فسفر می باشد.
در بین فلزات سنگین، کادمیوم با نیمهعمر زیستی حدودا ۳۰-۱۰ سال، قابلیت تحرک بالا در خاک و جذب توسط گیاه، دارای سمیت قابل توجهی میباشد.
کادمیوم در مواد غذایی
کادمیوم از سیستم گوارشی بدن به مقدار کمی دفع می شود و یک ماده سرطانزاست که عامل اثرگذاری در ایجاد بیماریهای قلبی، فشار خون، جنین ناقص، جهش ژنی و آسیب به سیستم عصبی مرکزی میباشد. از آنجاکه یکی از مهمترین راه های قرارگیری انسان در معرض کادمیوم، دریافت این عنصر از طریق غذاست، ارزیابی و کنترل مقدار آلودگی منابع غذایی و شناسایی منابع آلاینده و تعدیل یا حذف آنها نقش چشمگیری در سلامت و طول عمر انسان دارد.
همانطور که گفته شد یکی از منابع اصلی انتقال این فلز به خاک کود فسفر است. در کشاورزی ارگانیک از هیچ گونه از نهاده های شیمیایی نظیر کود، آفت کش، سموم شیمیایی و… استفاده نمی شود از این رو سبب کاهش انتقال انواع فلزات سنگین به گیاه و در نهایت انسان می شود. در نتیجه محصولات ارگانیک در مقایسه با محصولات رایج میزان کادمیوم و به طور کلی فلزات سنگین کمتری دارند. پژوهش ها حاکی از این است که در غلات ارگانیک میزان کادمیوم به مراتب کمتر از محصولات معمولی می باشد.
با استفاده از محصولات ارگانیک نه تنها سلامت خود و خانواده خود را تضمین می کنیم بلکه به حفظ سلامت سایر موجودات زنده و کره زمین نیز کمک می کنیم.
هیچ چیز لذت بخش تر از سلامتی نیست!
Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review