فرآیند تولید چای سیاه آبگینه
ارسال شده در ۲۴ آبان ۱۴۰۰ توسط Gokarn
چای سیاه بهاره آبگینه
بعد از یک کار مطالعاتی چند ساله توانستیم چای تک خواستگاه و البته با کیفیت بالا تولید کنیم. به این منظور ابتدا منطقه ای را یافتیم که عطر و طعم چای آن منحصر به فرد باشد، پس از آن در جستجوی کشاورزی در آن منطقه بودیم که در تولید محصول چای خود از هیچ نهاده شیمیایی استفاده نکند.
در نهایت با کشاورزی آشنا شدیم که ضمن تولید بدون سم و کود چای، صاحب کارخانه ای مجهز و بهداشتی برای پروسه آماده سازی چای هم بود. حدوداً دو سال این مزرعه چای را زیر نظر گرفتیم و در نهایت امر چای را در بهار امسال برداشت کردیم.
جالب است بدانید که کشاورزان در سه مرحله اقدام به چیدن برگهای سبز چای میکنند. اوایل فصل بهار، اواسط تابستان و اوایل پاییز زمان برداشت محصولات چایکاران است. همانطور که گفته شد، چای سیاه بهاره آبگینه تک خواستگاه می باشد. برگ های چای و به لطف دست های ظریف بانوان گیلانی چیده می شوند و پس از آن باقی مراحل تولید چای سپری می شود.
به محصولاتی که در فصل بهار برداشت میشود، چای بهاره میگویند. رنگ چای بهاره بیشتر است و طعم و عطر بسیار بهتری نسبت به بقیه انواع چای ایرانی دارد. چای بهاره، خود به سه نوع چای تقسیم میشود. در ادامه با فرایند تولید چای بیشتر آشنا می شویم.
استراحت برگ ها (Withering)
بعد از برداشت برگ های تازه و شاداب چای در فصل بهار، برگ های چای نیاز به زمانی دارند که اکسید شوند. به این منظور برگهای تازه روی پارچهای تمیز پهن شده و اجازه میدهیم تا به صورت کامل پلاسیده شوند.
مالش برگ ها (Rolling)
مالش برگ های سبز چای، مرحله ی مهمی که بر طعم و کیفیت چای تأثیر می گذارد. برگ های سبز چای پس از اینکه مقداری از آب خود را از دست دادند، به وسیله دستگاههای مخصوصی مالش داده میشوند تا سلولهای برگ چای متلاشی شده و عصاره چای خارج شود. این مرحله برای چای دست ساز متفاوت است.
تخمیر (Fermentation)
پس از مالش نوبت به مرحله تخمیر میرسد که در آن فعل و انفعالات شیمیایی درون چای اتفاق افتاده و برگ سبز چای تبدیل به چای سیاه میشود. برای تخمیر، برگهای چای را در سبدهایی قرار داده و در معرض هوا قرار میدهیم.
خشک شدن (Drying)
محصول تخمیرشده وارد دستگاه خشککن شده تا با حرارت دیدن رطوبت آن کاهش پیدا کند و چای خشک شود. این آخرین مرحله از تغییرات فیزیکی و شیمیایی روی برگ چای است.
درجه بندي چاي : (Sorting & Grading)
چای وارد آخرین مرحله برای ردهبندی و جداسازی انواع مختلف چای میشود تا چای از لحاظ درشتی و کیفیت جدا شود. در این مرحله چای سرگل ممتاز، چای قلم، چای شکسته، چوب و خاک چای از یکدیگر جدا میشوند. زیرا هر یک از این چایها دارای عطر و طعم خاص خود است و از نظر کیفیت و قیمت نیز با هم متفاوت هستند.
تمامی این مراحل در شرایطی کاملا بهداشتی در کارخانه (دارای کد بهداشت) صورت می پذیرد. و اما بعد از برداشت نوبت رسید به دریافت مجوزات بهداشتی و استاندارد نظیر سازمان غذا دارو و البته طراحی و بسته بندی جعبه چای!