زمان ارسال : پنج شنبه, 20 فروردين 1394 11:56
پرینت

www.organiccenter.ir پرورش میوه ارگانیک

 

کشت و کار اراضی کشاورزی و نگهداری دام به شیوه‌های مرسوم، صدماتی را بر مناظر تحت کشت و محیط‌های طبیعی و به‌دنبال آن بر روی فضای زنده و نواحی حیاتی مورد استفاده‌ی کل جمعیت، وارد می‌نماید. یک کشاورز مجبور به نگهداری این منابع حیاتی به صورتی سالم و فعال در زمان‌های طولانی می‌باشد، به همین دلیل است که او اساس یک شیوه‌ی زندگی سالم را فراهم می‌آورد. کشاورزی ارگانیک تلاش می‌کند تا این نیازمندی‌ها را با اجتناب از کاربرد مواد شیمیایی مصنوعی، تا حد بالاترین استانداردهای ممکن، برآورده نماید. کشاورزی بر طبق قوانین ذاتی طبیعت، یعنی نگهداری چرخه‌های انرژی و مواد غذایی در شکل بسته‌اش، کمک می‌کند تا کمترین عوارض ممکن را به تعادل طبیعی وارد نماییم.

کشاورزی ارگانیک در اصطلاح علمی، بدین معنی می‌باشد:

• عدم استفاده از کودهای شیمیایی محلول و به‌جای آن، استفاده‌ی بجا و مناسب از کودهای طبیعی تولیدشده در مزرعه (مانند کمپوست و کود حیوانی هوادهی شده)، کود سبز، مالچ، تناوب زراعی و شخم دقیق خاک؛
• عدم استفاده از علف‌کش‌ها و به‌جای آن، کنترل مکانیکی یا حرارتی و کاربرد محصولات پوششی (مالچ)؛
• عدم استفاده از آفت‌کش‌های شیمیایی مصنوعی و به‌جای آن، افزایش سلامت خاک، انتخاب گونه‌هایی که مناسب آن محل می‌باشند و استفاده از واریته‌های مقاوم و استفاده از عوامل فعال طبیعی.

به‌طور کلی کشاورزی ارگانیک، در دو راستا قابل بررسی می‌باشد: زیست‌پویایی و زیست‌شناختی ارگانیک.
کشاورزی زیست‌پویایی که توسط دکتر رودلف استینر، دانشمند و فیلسوف آلمانی پایه‌گذاری شده‌بود، اولین حرکت به طرف کشاورزی ارگانیک بود. البته استینر خودش را با مسایل کشاورزی، آن هم در یک سطح تئوری مشغول کرده بود. او به دنبال حالتی مستقل از کشاورزی بود و همه‌ی عوامل را در خردترین سطوح هستی در نظر می‌گرفت. در این مفهوم، سطوح کلان قضیه، تنها در آماده‌سازی خاک، کنترل علف‌های هرز و آماده‌سازی‌های دیگر در کشاورزی لحاظ شده است. در عمل تا آنجایی که شرایط آب و هوایی اجازه دهد، کشاورزی زیست‌پویایی، به موارد بذرکاری، کاشت، داشت و برداشت توجه دارد. استینر در این نوشته‌ها، تولید و عمل‌آوری فرآورده‌های گیاهی معینی مانند بومادران، بابونه‌، گزنه، پوست جو، قاصدک و سنبل الطیب که در تولید کودهای مزرعه‌ای استفاده می‌شوند را توضیح می‌دهد. فرآورده‌های دیگر، کودهای حیوانی حاصل از شاخ دام‌ها هستند. ضمناً از آنجا که حیوانات اهلی بایستی در مزرعه نگهداری و حفاظت شوند، بایستی احتیاط‌های لازم در استفاده از تقویت‌کننده‌های گیاهی را در نظر داشته باشیم.
کشاورزی زیستی ارگانیک. این مفهوم که توسط دکتر هانس مولر سیاستمدار کشاورزی سوئیسی پیشنهاد شده بود، تا دهه‌ی 1960 گسترش نیافته بود. هدف مولر ایجاد مزارعی بود که تا آنجایی که ممکن است مستقل از خرید فرآورده‌های مورد نیاز خود باشند. او تلاش کرد تا با دادن مسؤلیت سلامت عمومی جامعه به کشاورزان، اعتماد به نفس بیشتری به آنها بدهد. در این نظریه یک خاک سالم، شرط اساسی برای پرورش حیوانات و گیاهان سالم است که بالتبع سلامت انسان‌ها را به‌دنبال دارد. هدف از کوددهی نیز، تغذیه‌ی ارگانیزم‌های خاک می‌باشد. در این مسیر تلاش‌های زیادی برای به حداقل رساندن کاربرد کودهای شیمیایی و علف‌کش‌های مصنوعی با استفاده از تکنیک‌های تناوب زراعی در طیف وسیعی از محصولات و ایجاد شرایط مناسب برای گونه‌های سودمند انجام شده است.
تعادل اکولوژیکی غالباً توسط عوامل بیرونی که ممکن است از طبیعت یا فعالیت‌های انسانی باشد مورد مخاطره قرار می‌گیرد. مثلاً افزایش شیوع آفات فقط می‌تواند ناشی از تأثیر شرایط آب و هوایی باشد. در اصل هر شیوه‌ای از کشاورزی می‌تواند موجب اختلالاتی در ارتباطات اکولوژیکی شده و مشکلات گیاهی زیادی را به‌وجود آورد.
تولید تلفیقی در این رابطه می‌تواند به‌عنوان یک مرحله‌ی حدواسط در حهت پرورش میوه‌ی ارگانیک مدنظر قرار داده شود. بر اساس تعریف فنی، حفاظت تلفیقی گیاه همه‌ی روش‌های ممکن حفاظت گیاه را که شامل روش‌های شیمیایی نیز می‌باشد، توصیف می‌کند. برای جلوگیری از ایجاد عوارض اضافی به تعادل اکولوژیکی، اقدامات شیمیایی تنها وقتی که به بالاتر از آستانه‌ی زیان اقتصادی می‌رسد، به‌کار می‌رود. اما متأسفانه این آستانه‌ی زیان اقتصادی همیشه همانند آستانه زیان اکولوژیکی نمی‌باشد.

(برگرفته از کتاب پرورش میوه‌های ارگانیک، نویسندگان: لیند، لیفر، شلوفر، ایندهوفر، مایستر. ترجمه‌ی نایینی و کمیجانی، انتشارات آییژ، صفحات 1 تا 3)

 

خبرگزاری گوکرن